5x gesprekstips voor een eerste date

Hoe voer je een goed, ontspannen en leuk gesprek tijdens je eerste date?

Deze zomer stond ik in de Libelle! Hoe leuk?! Ik mocht als gesprekscoach gesprekstips geven voor op een eerste date. Mocht je het artikel gemist hebben, dan kan je hem hier online teruglezen. In deze blog geef ik je naast gesprekstips voor een date, ook handige weetjes, zodat jouw eerste date nooit meer ongemakkelijk wordt!

Tip 1: Een monoloog voelt lekker

Voorafgaand aan het interview door de Libelle heb ik een online onderzoek gedaan op social media. De vraag die ik stelde was: Wat is voor jou de grootste afknapper tijdens een gesprek met een eerste date? Zowel mannen als vrouwen schreeuwden het uit: “Als diegene alleen maar over zichzelf praat!”

Gesprekstips voor een eerste date

Tja, een monoloog is niet echt bevorderlijk voor een goed gesprek, maar over jezelf praten voelt nou eenmaal lekker. Uit onderzoek blijkt dat er tijdens het praten over jezelf of het delen van persoonlijke informatie, dopamine in je hersenen wordt aangemaakt. Een stofje dat je een goed gevoel geeft. Dit suggereert dus dat praten over jezelf net zo heerlijk plezierig voelt als seks, drugs en lekker eten. Mocht je gesprekspartner dus een uitgebreid monoloog houden over zichzelf, dan mag je dit zeker benoemen. Soms zijn we zo verzonken in ons eigen verhaal, dat we het niet eens doorhebben. En denk anders vooral: Wat fijn voor je dat het fijn voelt!

Tips voor je eerste date

Tip 2: Gesprekstips voor je gedachten tijdens een eerste date

Ook onze gedachten zijn van grote invloed op de kwaliteit van een gesprek tijdens een eerste date. Tijdens de eerste date met mijn #hubby hier, gingen we naar een foodevent. En ja ik was best gespannen.. Er gingen allerlei gedachten door mijn hoofd: Wat moet ik zeggen? Wat als er stiltes vallen? Oohh no straks knoei ik natuurlijk al het eten kneiterhard op mijn kleren.. Ohh valt er ketchup op de grond, glijd ik uit en moeten we naar het ziekenhuis.. Zal ik de date maar afzegen?

Meer weten over hoe je gedachten je communicatie beïnvloedt? Lees de blog: ‘Wat is je innerlijke stem?’

Tip 3: Zenuwen en spanning zijn helemaal normaal

Al die gedachten hebben invloed op hoe je je voelt. Zo blijkt dat een derde van de singles een eerste date bijna net zo spannend te vinden als een sollicitatiegesprek. Ik ben dus gelukkig niet de enige! Maar goed, die emoties hebben weer invloed op je communicatie. Zo klapt de een helemaal dicht in een gesprek en ratelt de ander door over zichzelf. ⁠Hoe kan je ruimte maken voor die zenuwen, zodat je alsnog een goed gesprek voert?

 • Ga eens na: Welke gedachten heb je allemaal?

 • Benoem je zenuwen. Dit kan in jezelf, maar je mag het ook best uiten tegen de ander.

 • Het hebben van zenuwen tijdens je date is niet goed ✔️ of fout ❌. Als die emoties er zijn en je je zo voelt, dan is dat compleet legitiem. Het mag er zijn en is helemaal OK.

 • Adem 10x diep in en uit.

 • Stop verwachtingen (over jezelf, de ander of de date) even in de koelkast. In je broekzak mag ook..
 • Laat los en zie wat er gebeurt.

Tip 4: Omgaan met stiltes

Een druk die wij onszelf opleggen tijdens een date is: Er mogen geen stiltes vallen. We classificeren een stilte, als slecht en ongemakkelijk. Dus als er geen stiltes zijn gevallen, dan is de date geslaagd en leuk.. Alsof wel/geen stiltes tijdens een gesprek, iets zegt over hoe leuk de persoon tegenover jou is.. Nee..

Als jij een stilte als super ongemakkelijk ervaart, wordt die stilte ook super ongemakkelijk. Accepteer een stilte en zie het als een kans. Een kans om oprecht na te denken over wat de persoon tegenover jou belangrijk vindt. Ruimte voor verdiepende vragen. Ruimte tot nieuwe inzichten.

En mocht je de neiging hebben om de stilte te benoemen, doe dat dan vooral. Bijvoorbeeld: “Ik ben even aan het nadenken over wat je zojuist zei hoor, super interessant” of “Daar hebben we die ‘ongemakkelijke’ stilte, hebben wie die ook weer gehad!”

Tips eerste date gesprek

Tip 5: De beste gesprekstips voor jouw eerste date.

Je weet nu wat je kan doen tijdens je eerste date als iemand veel over zichzelf praat, omgaat met je gedachten, hoe je ruimte maakt als je zenuwen ervaart en om kan gaan met stiltes. Nu is het echt tijd voor tips die zorgen voor een leuk en ontspannen gesprek tijdens je eerste date.

Komtie:

 • Ga na wat het doel van je gesprek is tijdens de date. Heb je een wensenlijstje dat je wilt afvinken? Of ben je oprecht benieuwd wie die andere persoon tegenover je is?🔍⁠
 • Parkeer je eigen mening (dit vind ik wel/niet leuk), ervaringen en kijk/denkwijze even. Je eigen verhaal en opvattingen ken je al. Is het niet veel interessanter om de kijk/denkwijze van de ander te ontdekken? Ook al denkt iemand heel anders dan jij, dan kan je wel onderzoeken waarom iemand zo anders denkt. Het onderzoeken betekent natuurlijk niet dat je ermee eens hoeft te zijn.

 • Luister aandachtig en blijf bij het verhaal van de ander. Laat de behoefte los om stiekem alvast een antwoord te bedenken als de ander nog aan het praten is. Mochten je gedachten afdwalen, breng ze dan weer terug naar de ander.⁠
 • Stel vragen. Als je date zegt: ik werk in de IT, kan je zeggen: oh leuk en stiekem denken: GADVER! Maar in feite weet je helemaal precies niets wat die date doet in de IT. Is de date ZZP’er? Eigenaar van 3 IT-bedrijven? Eventmanager in de IT?

 • Geef eens een complimentje. We mogen best aardig zijn tegen elkaar.

 • Enjoy!!!

Vind je het prettig om ondersteuning te krijgen bij het voeren goede gesprekken? Wil je bewuster worden van jouw gedachten? Oefenen om die zenuwen onder controle krijgen? Je zelfverzekerder voelen tijdens gesprekken?

Neem dan even contact met mij op. Graag kijk ik samen met jou hoe ik jou het beste kan begeleiden.