Wat is je innerlijke stem?

Hoe onze innerlijke stem invloed heeft op onze communicatie.

Je innerlijke stem

Wilma heet ze. Mijn innerlijke stem. Met haar waanzinnige complimenten, leuke grapjes en haar troostende woorden als ik het moeilijk heb, kan ik Wilma nu wel bezegelen als mijn beste vriendin. Vroeger daarentegen was ze net Cruella de Vil. Met haar duivelse lach, kon ze niets anders doen dan mij vernederen, bekritiseren of met haar woorden mij piepklein maken. Dan was ik net een bange puppy (om in het thema te blijven) en verstopte ik me liever in een hoekje. Begon ik te blaffen als iemand me probeerde te aaien of zocht ik naar afleiding, zodat ik haar maar niet hoefde te horen. Hoe komt het dat die innerlijke stem toch zo sterk is? En in welke mate bepaalt die innerlijke stem onze communicatie?

Er was eens een stem…

We hebben allemaal stemmetjes in ons hoofd. Helemaal normaal. Kinderen praten hardop tegen zichzelf om problemen op te lossen en hun emoties te reguleren. Eenmaal volwassen, blijven we tegen onszelf praten, maar dan in ons hoofd. Dat innerlijke dialoog is bij iedereen anders. Onze vroegere interacties bepalen daarmee de toon en de kwaliteit van die stem. Maar het leert ons ook om vragen te stellen, antwoorden te geven en problemen op te lossen. Hoe groter het aantal mensen naar wie je in de loop van je leven luistert, des te meer kanten van een kwestie je kunt onderscheiden en je dus meer oplossingen kan bedenken. Handig eigenlijk, zo’n innerlijke stem. Het probleem is alleen dat die toon best kritisch kan zijn. En we er dus alles aan doen om te voorkomen dat we ernaar moeten luisteren. Dat maakt het weer lastig om die toon te veranderen.

Gedachte-experiment.

Psychologen van de University of Virginia gaven aan 700 proefpersonen de volgende keuze:

  • Óf 10 minuten alleen in een ruimte zijn.
    Waarin je niet anders te doen hebt dan nadenken. Lekker luisteren naar die innerlijke stem, dus.

  • Óf jezelf een elektrische schok geven.

Bijna 16% van de vrouwen en 64% van de mannen brachten zichzelf liever een elektrische schok toe dan dat ze alleen waren met hun gedachten. Deze uitkomsten doen vermoeden dat er meer mensen zijn die een innerlijke stem hebben, die klinkt als Cruella de Vil.

innerlijke stem - coaching zoetermeer

Alles voor de afleiding.

Wij, mensen, zijn van nature probleemoplossers. Op rustige momenten dwalen onze gedachten af naar iets wat ons dwarszit. Zoals relatie- of financiële problemen. En ook al zijn onze innerlijke stemmen net zo gezellig als Wilma, er aandachtig naar luisteren kan best confronterend zijn. Laat staan als die stem ook nog een kritisch is. Daarom houden we soms niet zo van stil zitten en zijn we altijd maar bezig. Opzoek naar afleiding. In welke vorm dan ook: eten, Netflix, sociale media, continu opzoek naar dalmatiërs en/of drank en drugs. Alles om die stem maar te onderdrukken en er niets van te horen. Het probleem is alleen dat als je Cruella de Vil in een hoekje stopt, ze dat niet zo waardeert. Ze gaat dan juist nóg lelijkere dingen zeggen, maakt je ’s nachts wakker en ze gaat nog harder stampen en schreeuwen. En dan is die vicieuze cirkel natuurlijk weer rond.

Een innerlijke stem in de communicatie.

Wilma beïnvloedt hoe ik over dingen denk, dingen interpreteer, oordeel en hoe ik problemen oplos. En dat beïnvloedt weer hoe ik in het leven sta. Ik zie mezelf nu namelijk best als een toffe peer en ook zie ik (meestal) het beste in mensen. Nu voer ik goede gesprekken met anderen. Ze zijn ontspannen, verbindend en onderzoekend. Toen Wilma deed alsof ze Cruella de Vil was, leken de gesprekken die ik had op een bokswedstrijd. Ik hoorde alleen maar kritiek en was mezelf continu aan het verdedigen. Ook legde ik onwijs druk op mezelf. Ik was bang om fouten te maken, ook tijdens een telefoongesprek. Daarom belde ik liever maar niet meer naar anderen.

Onze innerlijke stem heeft invloed op hoe we andere mensen horen. Mensen met een kritische innerlijke stem horen wat iemand zegt heel anders dan iemand wiens innerlijke stem graag anderen de schuld geeft: ‘het is allemaal jouw schuld’ tegenover ‘het is allemaal hun schuld’. Onze innerlijke dialoog beïnvloedt en vertekent dat wat andere mensen zeggen en bepaalt daarom hoe we communiceren en ons tegenover anderen gedragen.

Gesprekscoaching.

Je innerlijke stem bepaalt dus hoe je communiceert. Met jezelf en de ander. Sta dus eens stil en vraag je eens af aan wie jouw innerlijke stem je doet denken. En ga eens na wat die stem je vertelt en of hij/zij vriendelijk of juist kritisch is. Met compassie voor jezelf leer je vriendelijker tegen jezelf praten. Waardoor je vriendelijker denkt, wat weer invloed heeft op hoe je reageert op anderen en hoe je de wereld ziet.

Vind je het fijn om begeleiding te krijgen bij de ontdekkingstocht van jouw innerlijke stem?