Hoe luister je beter naar je partner?

Hoe hokjes denken ons luisteren beïnvloedt en tips om nieuwsgierig te blijven.

Wist je dat we stiekem onze geliefde, naasten en onze beste vrienden in een hokje stoppen? Een hokje gebouwd met heel veel liefde natuurlijk. Maar toch denken we al te weten wat diegene gaat zeggen, waardoor we eigenlijk niet horen wat de ander écht zegt. Super frustrerend natuurlijk! Vooral als je merkt dat die fantastische levenspartner niet luistert naar je. Het kan je een gevoel van eenzaamheid geven; je voelt je niet gehoord en begrepen. En dat is net niet de bedoeling van een relatie, denk ik zo. In deze blog geef ik je meer uitleg over waarom het zo lastig is om te luisteren naar je geliefde en tips om beter te luisteren naar je partner.

Luisteren naar je partner is niet zo spannend.

Ah gezellig! Vanavond ga je samen met je geliefde naar een etentje van goede vrienden. Hapjes op tafel, borreltje erbij.. #helemaalleuk. Op de vraag: ‘hoe gaat het met je?’, die wordt gesteld aan je partner, begin je in je hoofd stiekem al antwoord te geven. Want je weet precies hoe het met je partner gaat. Goed, druk op werk, deadlines.. En opeens hoor je je partner iets zeggen, wat je helemaal niet wist. ‘Huh?! Dat wist ik niet! Dat heb je helemaal niet verteld!!’, klinkt het ’s avonds bij thuiskomst.. Tja. Je denkt misschien dat je liever luistert naar een bekende, dan naar een onbekende, maar het omgekeerde is meestal waar. Wie een langdurige relatie heeft, is niet meer zo nieuwsgierig naar de ander. Dat is niet onaardig bedoeld, maar geliefden denken gewoon dat ze elkaar beter kennen dan in werkelijkheid het geval is. We worden gemakzuchtig en luisteren niet meer naar elkaar, omdat we toch al denken te weten wat de ander gaat zeggen.

Een goed gesprek met je partner voeren? Lees de blog ‘3 danslessen voor een goed gesprek’.

Welkom bij de closeness-communication bias! ⁠

Onze partner stoppen we dus in een hokje. De hokjes voor mensen die we al langer kennen zijn gebaseerd op langzame gevormde ideeën over wie iemand is: gesprekken, anekdotes, grapjes en gedeelde momenten. Maar zo’n hokje is eigenlijk een moment opname van wie iemand op een bepaald moment in die tijd was. We blijven ons hele leven lang veranderen. Soms veranderen we in een hoog tempo en soms beetje bij beetje. Nieuwe invloeden duiken op en andere verdwijnen naar de achtergrond; we ontdekken nieuwe schrijvers, ontmoeten nieuwe mensen en stellen oude ideeën bij aan de hand van nieuwe ervaringen.

Het punt is dat de hokjes die andere mensen voor ons hebben gebouwd, niet zo snel mee veranderen. Daarom lijken juist de mensen die ons goed denken te kennen, niet altijd goed naar ons te luisteren: ze denken namelijk al te weten wat je gaat zeggen, wat je bedoelt of waar je op uit bent.⁠ Terwijl jij en je partner niet meer dezelfde persoon zijn, als toen jullie elkaar leerden kennen. Net zo min als die peuter nog hetzelfde is als die baby. Dus #hoppa open met die mind!

Luisteren naar je partner - coaching in Zoetermeer

Niets is wat het lijkt..

Realiseer je dat niets vanzelfsprekend is en dat mensen zich ontwikkelen en veranderen. Ook je partner. Dus mocht je beter willen communiceren met je partner, wees nieuwsgierig en pas de volgende keer een tip toe:

  • Neem de tijd.
    Luisteren naar elkaar, tussen het thuiswerken door, tijdens het boodschappen doen of de ratrace van koken, eten en de kids op bed leggen, is gewoon lastig. Creëer een moment voor jullie samen, zonder afleidingen en met aandacht voor elkaar.

  • Sta open.
    Probeer je open te stellen voor nieuwe inzichten en informatie van je partner.

  • Twijfel lekker aan je eigen gelijk.
    Soms hebben we de neiging om ons gelijk te willen halen en ben je bezig om de ander te overtuigen van je eigen gelijk. Laat lekker los en twijfel eens. Wellicht ziet je partner de dingen vanuit een ander perspectief.

  • Stel vragen.
    Zie een gesprek met je partner als een onderzoek. Het is toch superleuk om te ontdekken hoe je partner denkt, voelt, hoe je partner dingen bekijkt en ziet? Neem niets aan en bedenk dat niets vanzelfsprekend is, maar stel vragen.

  • Laat etiketjes even in de keukenla liggen.
    Dingen die we oninteressant vinden wat ons partner vertelt, labelen we als ‘saai’. Maar alles kan onverwachte, nieuwe, spannende kanten hebben. Het is maar net wat je zelf wilt ontdekken van je partner.

  • Zie nieuwsgierig zijn naar je partner als iets leuks!
    Een gesprek is niet een ‘moetje’, maar een leerproces. Een kans om nieuwe dingen te leren van elkaar. Én een moment van verbinding.

Hoe luister je beter naar je partner?

Met aandacht luisteren naar je partner.

Misschien is het pijnlijk om te ontdekken, dat je partner hele andere inzichten heeft dan jij. Dat jullie vervreemd zijn van elkaar. Dat je de neiging hebt om juist niet te luisteren en alleen de dingen te willen horen waarover jullie hetzelfde denken. Elkaar juíst willen begrijpen, ongeacht of je het wel of niet met je partner eens bent. Dat is zo belangrijk. Oprecht en met aandacht luisteren naar elkaar. Wat aandachtig luisteren is en hoe je dat het beste doet, lees je in deze blog.

Herken jij de communicatie met je partner in deze blog? Zou jij dat liever anders zien, maar kan je wel wat ondersteuning gebruiken? Neem dan contact met mij op. Graag help ik jou, je partner of jullie beiden met nieuwsgierige, fijne gesprekken met elkaar.