Triggers in een liefdesrelatie: Hoe ga je er mee om?

Het begrijpen en effectief omgaan met emotionele triggers in een liefdesrelatie.

Triggers in een liefdesrelaties

“Je kan het beter zo doen”, zei mijn partner toen ik bezig was om de knoflook en de ui te verbranden in plaats van te fruiten. Ik ben niet zo dol op koken, véél te ongeduldig. Bij mij moet alles snel en makkelijk. Mijn partner is dol op koken en geeft mij met alle liefde kooktips. Mijn reactie was alleen iets minder liefdevol, want door zijn kooktip gebeurde er bij mij intern van alles. Zijn lieve kooktip drukte mijn rode alarmbutton in. Ik voelde me onwijs getriggerd.. en mijn reactie op hem was: “Dan doe je het toch lekker zelf!!”. Zeg maar best wel iets minder lief… Tja.. als je zo’n trigger voelt in je relatie; Hoe ga je daar dan het beste mee om? Ben je bewust van je trigger? En hoe reageer je wél op een manier die wel liefdevol is? In deze blog lees je mee over triggers en geef ik 3 praktische tips om met triggers in een liefdesrelatie om te gaan.

Wat zijn triggers in een liefdesrelatie?

In elke liefdesrelatie zijn er momenten waarop kleine dingen, grote emoties kunnen losmaken. Deze emotionele reacties worden vaak triggers genoemd. Het is alsof er een knop wordt ingedrukt wanneer bepaalde situaties, woorden of gedragingen, sterke negatieve reacties oproepen. Deze reacties kunnen variëren van boosheid en verdriet tot angst en onzekerheid. Triggers komen uit eerdere ervaringen, zoals jeugdtrauma’s, vorige relaties of diepgewortelde overtuigingen over jezelf en anderen. Het begrijpen en effectief omgaan met triggers is echter van cruciaal belang om een gezonde, veilige en gelukkige liefdesrelatie op te bouwen en te onderhouden.

Meer weten over emotionele triggers? Eerder schreef ik de blog: Wat zijn emotionele triggers?

Hieronder lees je drie praktische tips hoe je het beste om kan gaan met triggers in een liefdesrelatie.

1. Begrijp je triggers

Meestal herinneren we de momenten nog wel, wanneer onze rode knop werd ingedrukt. Maar ben je ook bewust wáárom die rode knop bij jou werd ingedrukt? Wat raakte je? Waar komt het vandaan? Ik werd compleet getriggerd door een kooktip van mijn partner. Maar waarom raakte dat mij zo?

Mijn diepgewortelde innerlijke overtuigingen die ik al jaren meedraag zijn: ‘Ik kan het niet’ en ‘Ik doe het fout’. De opmerking: “Je kan het beter zo doen”, roept bij mij sterke gevoelens op van onzekerheid en angst en is voor mij een bevestiging dat ik iets verkeerd doe. En als ik heeeeel eerlijk ben… (alleen tussen jou en mij): Ik ben dus niet dol op koken, omdat ik bang ben dat ik het fout doe. Dat iets vies is en/of totaal mislukt. En dus niet zozeer omdat ik ongeduldig ben…

Door bewust te worden van de oorsprong van je emoties en welke pijnlijke herinneringen of overtuigingen jou hebben getriggerd, kun je voorkomen dat ze de controle overnemen.

Herkennen en begrijpen van triggers

2. Erken en communiceer over triggers in een liefdesrelatie

Het is van belang om je triggers te erkennen en hier open en eerlijk over te communiceren met je partner. Leg eerlijk uit welke gevoeligheden je kunt hebben en welke triggers je kunt ervaren. Jouw partner kan jouw gedachten niet lezen, dus deel met jouw partner wat er intern bij je gebeurt. Dat hoeft niet gelijk, dat kan ook later, maar kom er in ieder geval op terug. Mijn reactie: “Dan doe je het toch lekker zelf!!”, staat natuurlijk totaal haaks op de liefdevolle helpende intentie van mijn partner. Communiceer dus openlijk over je triggers. Zorg ervoor dat je partner begrijpt dat het jouw triggers zijn en niet de fout van je partner. En dat de triggers voortkomen uit jouw persoonlijke geschiedenis. Door eerlijk te spreken over triggers en aandachtig te luisteren naar elkaar kunnen jullie als koppel leren elkaar beter te begrijpen.

Eerder schreef ik een blog over hoe je beter naar elkaar kunt luisteren als je al een tijdje een liefdesrelatie hebt. Lees hier de blog: Hoe luister je beter naar je partner?

3. Oefen emotionele regulatie

Als een trigger wordt geactiveerd, is het belangrijk om te leren hoe je emotioneel kunt reguleren, voordat je reageert. Dit betekent dat je even een stap terug moet doen en de tijd moet nemen om te begrijpen waarom je zo sterk reageert. Om een liefdevolle en succesvolle relatie te onderhouden is het van belang om respectvol met elkaar te communiceren. Ook als je wordt getriggerd. Dus in plaats van een instinctieve reactie, zoals: “Dan doe je het toch lekker zelf!!”, neem even de tijd. Adem bijvoorbeeld 6x even diep in en uit. Of geef aan je partner aan, dat je merkt dat iets je raakt en je even een moment voor jezelf nodig hebt. Of loop even een rondje, zodat je daarna een reactie geeft die liefdevol en verbindend is.

Triggerhulp in liefdesrelaties

Het hebben van triggers in een liefdesrelatie is helemaal OK en zeer menselijk. Het effectief omgaan met triggers kan een uitdaging zijn. Door bewust te zijn van je eigen triggers, open en eerlijk te communiceren en te oefenen met emotionele regulatie, bevorderen jullie begrip en versterken jullie de emotionele band. Het aanpakken van triggers vereist tijd, geduld en inzet, maar het kan leiden tot een diepere en échte verbinding tussen jullie.

Fijn om hierbij professionele begeleiding te hebben? Neem dan even contact op of lees en ontdek meer over de mogelijkheden van relatiecoaching.