3 Danslessen voor een goed gesprek.

Welke lessen uit het dansen ons helpen met het voeren van een goed gesprek.

Toen ik weer thuis was van mijn reis naar Argentinië in 2017, was ik super besmet met het dansvirus. Nog in dezelfde week heb ik me ingeschreven voor een beginnerscursus Salsa en al snel werd mijn liefde uitgebreid naar Bachata. Er ging een danswereld voor mij open; de fijne muziek, de leuke mensen, de gave bewegingen en veel dansfeestjes. Oké, leuk, moeten we nu allemaal gaan dansen? Nee hoor (zou wel gezellig zijn!), maar er zijn veel lessen uit het dansen te ontdekken, die ons helpen met het voeren van een goed gesprek. Die inzichten wil ik graag met je delen in deze blog.

Miscommunicatie

Het is vrij normaal om continu door te wisselen van danspartners. Sinds Corona echter heeft toegehapt, dans ik alleen nog met mijn vriend Ray (jup.. hij was Bachata leraar, ik een leerling en toen.. naja het clichéverhaal..). De leider (in dit geval Ray) bedenkt bepaalde bewegingen en zet deze in. De volger (ik) kan dan de ingezette bewegingen voelen, volgen en uitvoeren. Nu kan je natuurlijk denken: dan gaat dat dansen altijd goed bij jullie, want jullie zijn zo op elkaar ingespeeld. Nou niet dus, ook wij hebben wel eens miscommunicatie (zie het filmpje als bewijs). Gelukkig weten we mede dankzij onderstaande tips hoe we een goed gesprek voeren en de miscommunicatie oplossen.

#1: Loslaten

Als volger is het belangrijk om volledig los te laten en de bewegingen die de leider inzet niet bij voorbaat te gaan invullen. Mocht je namelijk al denken te weten wat er komt, dan kan ik uit ervaring vertellen dat je ongewenste botsingen krijgt op de dansvloer. Zo ook in het voeren van gesprekken. Een goed gesprek bestaat onder andere uit aandachtig luisteren. Luisteren met volledige aandacht en een open houding. Hoe vaak zijn we namelijk niet al stiekem bezig om te bedenken wat we gaan antwoorden, terwijl de ander nog midden in zijn verhaal zit? Ook zijn we heel goed in aannames maken en horen we vaak helemaal niet wat de ander écht zegt. Grote kans op een botsing in een gesprek. Laten we dus loslaten en afwachten en gewoon wel zien wat er gebeurt.

#2: Bewust, bewuster, bewusts

Tijdens het dansen zit ik echt in een flow, heerlijk met die muziek en even alles vergeten, totdat ik word overvallen door mijn eigen gedachten en kritische innerlijke stemmen. Opeens merk ik dan al het dansgeweld (hele goede dansers) om mij heen op en voel ik de emoties van onzekerheid opkomen. Zodra ik dit opmerk verstijf ik tijdens het dansen, dág flow en dág soepele danscommunicatie met mijn danspartner. Onze gedachten en emoties zijn van invloed op de manier waarop we communiceren. Wellicht klap je midden in een gesprek dicht of word je boos en zeg je iets waar je later spijt van hebt. Probeer die emoties eens bewust op te merken, door ze bijvoorbeeld te benoemen. Wees ook eens bewust over je gedachten. Als je bewust bent van wat je denkt, kan je je gedachten beter sturen, waardoor je een helderder gesprek kan voeren. Probeer je te verwonderen over je gedachten en emoties en op welke overtuigingen en waarden ze gebaseerd zijn. Helder? Breng dan weer je volledige aandacht terug naar je (dans)gesprekspartner.

#3: Elkaar willen begrijpen

Soms heeft die ene beweging die wordt ingezet wat extra aandacht nodig. Het kan zijn dat je elkaar simpelweg niet begrijpt, waardoor de beweging niet lukt. Frustrerend! De houding: ‘ik volg gewoon goed, dus het is de schuld van mijn danspartner’, kan je aannemen. Echt bevorderlijk voor de relatie met je danspartner is het natuurlijk niet. Daarom stel ik vaak een vraag om te onderzoeken wat de danspartner precies bedoelde. De volgende keer, als de beweging dan weer wordt ingezet, begrijp ik het wél en kan ik deze zonder probleem uitvoeren. Dit geldt ook voor onze dagelijkse communicatie. Als je elkaar niet begrijpt, is het van belang om na te gaan wat de ander bedoelt. Stel eens een vraag, doe een stapje terug en maak jezelf even minder belangrijk. Lastig! We zijn namelijk erg geneigd aan onze eigen mening. Weet dat iemand willen begrijpen niet betekent dat je het eens/oneens bent, maar zie het als een mogelijkheid tot nieuwe inzichten. En denk vooral aan het hogere doel: minder miscommunicatie.

Mocht je na het lezen van deze blog reistips voor Argentinië willen, advies willen voor een goede dansschool óf vragen hebt over het toepassen van de tips voor het voeren van een goed gesprek, stuur me dan gerust even een bericht!